Лошата новина окончателно ни застигна! Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че

...
Лошата новина окончателно ни застигна! Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че
Коментари Харесай

Лошата новина! Австрия официално отряза България и Румъния за Шенген

Лошата вест дефинитивно ни застигна!

 

Австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че Австрия се опълчва на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.

 

Той направи това изказване по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана, на която присътва и българският президент Румен Радев.

Канцлерът се стимулира ясно и канеторично: " Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма утвърждение от страна на Австрия за разширението с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани незаконни имигранти. Това значи, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна страна, каквато е Австрия. Първо би трябвало да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността ".

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи в Тирана, че Румъния ще договаря до последния миг, осведоми „ Румъния джърнал “.

 

Българският президент Радев призна, че страната ни се намира в парадоксална обстановка и на процедура не получава поддръжка за влизане в " Шенген ", тъй като е изпълнила условията на Европейски Съюз. По думите му, към момента решенията за отвод на Нидерландия и на Австрия не са дефинитивни.

 

Това изказване на австрийския канцлер Карл Нехамер идва след заявката от 2 декември на нидерландския министър председател Марк Рюте, че е склонен Хърватия и Румъния да бъдат признати в европейското пространство на свободно придвижване, само че не и България.

 

Миналата седмица български политици показваха внимателни очаквания, че позицията на Нидерландия може да бъде обърната.

 

Така на 29 ноември министърът на правораздаването Крум Зарков съобщи, че " България има всички шансове на 8 декември да бъде призната в Шенген ". На 3 декември пък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов след диалог с австрийския канцлер Карл Нехамер на конгрес на ЕНП написа във " Facebook " - " Изразих вяра, че българските управляващи ще могат да дадат отговори на всички въпроси и да успокоят основателните терзания на Австрия и на някои други държави-членки. "

Решението за разширението на Шенгенското пространство ще бъде взето на съвещанието на Съвета на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз в четвъртък и петък.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР